Copacul De Hartie

Pentru un mediu mai curat si o lume mai buna!

Cele mai bune metode de răcorire a locuinței pe timp de vară. Aer condiționat sau moduri alternative?

Cele mai bune metode de răcorire a locuinței pe timp de vară. Aer condiționat sau moduri alternative?

În timpul verii, mai ales în zilele caniculare, una dintre principalele preocupări este găsirea unor metode rapide de răcorire a locuinței. Oricât de bine este izolată la exterior casa sau blocul în care locuim, temperaturile de peste 30 grade își spun cuvântul, mai ales dacă vorbim de zile la rând de arșiță.

Cele mai multe persoane apelează la montarea aparatelor de aer condiționat sau a ventilatoarelor cu aer rece, perfecte pentru răcorirea rapidă și de moment. Însă sunt mulți cei care consideră aceste aparate ca fiind nu tocmai prietenoase cu sănătatea organismului și de aceea își îndreaptă atenția spre metode alternative, de la pânze umezite puse la geam la draperii și jaluzele din materiale special create pentru a reflecta lumina și de a respinge căldura.

Astazi, cu jutorul prietenilor de la eFamilia va punem la dispozitie cateva informatii despre principalele metode de răcorire a locuinței, puse în aplicare de majoritatea persoanelor, cu avantajele și dezavantajele specifice. Vei descoperi dacă aerul condiționat este cea mai bună alegere pentru tine sau dacă preferi să te rezumi la metode simple, practice și deloc costisitoare.

Aerul condiționat

Devenit deja clasic, aerul condiționat este opțiunea cea mai des întâlnită atunci când vine vorba de răcorirea locuinței. În funcție de modelul ales, poți avea parte de o răcire inteligentă și rapidă, care să nu îți pună în pericol starea de sănătate. Modelele premium dispun de filtre speciale de carbon, cu mod de curățare automată, astfel încât nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la microbi, mucegai și alte bacterii, care s-ar putea răspândi în aerul din încăpere.

În nopțile caniculare este bine venit „night mode”, care te ajută să setezi aerul la o temperatură constantă și un mod plăcut de suflare a aerului. La fel de folositoare este și opțiunea de conectare Wi-fi, prin care poți să pornești aerul condițioante prin intermediul telefonului, înainte de a ajunge acasă, pentru o temperatură optimă.

În ceea ce privește aparatul de aer condiționat, extrem de importantă este poziționarea acestuia în cameră. Ar trebui să fie amplasat astfel încât să nu bată direct spre canapea, birou sau orice alt loc unde îți petreci cea mai mare parte a timpului. Dacă alegi un aer condiționat de putere mare, atunci poate foarte bine să fie pus pe hol, fiind suficient pentru răcirea camerelor din apropiere.

Ventilatorul

Un alt mod clasic de răcorire pe timp de vară este ventitalorul. Poți opta pentru un ventitalor de tavan, ideal de avut în casă atât vara, cât și iarna. În anotimpul călduros se recomandă setarea direcției de rotație în sensul invers al acelor de ceasornic, pentru o răspândire a aerului rece în toată încăperea.

De asemenea, există mai nou pe piață, ventilatoare prevăzute cu un recipient unde se poate pune gheață sau apă foarte rece. Aerul ventilat este completat de stropi mărunți de apă rece, ceea ce duce la o senzația plăcută și o răcorire rapidă. Chiar dacă aveți un ventitalor normal, puteți pune în direcția acestuia un vas cu apă rece, iar efectul va fi unul similar cu cel prezentat anterior.

Spre deosebire de aerul condiționat, ventilatoarele au nevoie de mai mult timp pentru a reduce temperatura în încăpere cu cel puțin 3 grade, consumă mai mult sau mai puțin curent (depinde de vechimea și de modelul aparatului), au calitatea de a fi mobile și puse oricând și oriunde dorești în casă.

Alte metode de răcorire a locuinței

Există desigur și metode alternative la aerul condiționat și ventilatoare, preferate mai ales de cei cu copii mici sau care întâmpină anumite probleme de sănătate. Una dintre aceste metode constă în acoperirea ferestrelor pe timpul zilei cu ajutorul unor draperii extrem de opace și de culori deschise sau a unor jaluzele care să reflecte lumina. Se impune acest lucru mai ales în camerele unde lumina bate cel mai mult timp, de la prânz până la apusul soarelui. Seara se vor deschide geamurile pentru aerisirea, răcorirea și reîmprospătarea aerului din casă.

La fel de bine puteți pune la geamuri cearceafuri umezite cu apă rece. Pentru o răcorire mai rapidă deschideți mai multe geamuri simultan în casă, la care agățați cearceafurile umede și lăsați câteva minute să circule aerul. Această metodă este excelentă mai ales seara, înainte de culcare.

Evitați pe cât posibil utilizarea cuptorului sau prăjirea de alimente în zilele caniculare. Astfel, temperatura se va menține constantă mai mult timp și aerul va fi cât mai proaspăt.

În ceea ce privește lenjeria de pat, se recomandă cea din satin și din materiale extrem de subțiri, care nu se încălzesc în contact cu organismul și care conferă o senzație de ușor și răcoritor. Înainte de culcare se pot scoate pe balcon sau în curte lenjeriile de pat pentru reîmprospătare și pentru aerisire.

De asemenea, un rol foarte important în resimțirea căldurii este gradul de umiditate al aerului din casă. De regulă, în zilele caniculare umiditatea este extrem de crescută și astfel se mărește considerabil și factorul de disconfort termic. De aceea, este bine să utilizați în aceste perioade toride, un dezumidificator pentru reducerea umidității cu cel puțin 30%. Veți vedea cum aerul devine mai respirabil, vă veți simți mai bine și veți putea dormi fără să vă plângeți de căldura excesivă.

Concluzie

Chiar dacă zilele caniculare sunt un chin pentru organism, poți face ca perioada verii să fie mai plăcută cu ajutorul metodelor de răcorire rapidă a locuinței. Pentru persoanele practice și care doresc o modalitate modernă se recomandă aparatele de aer condiționat, cu funcții din ce în ce mai diverse, de la conexiune Wi-Fi la mod special de noapte.

Ventilatoarele sunt o alternativă mai ieftină și cu efecte mai rapide. Puteți opta pentru ventilatoarele moderne pe bază de vapori de apă rece, excelent de poziționat în dormitor sau în living. În cazul în care nu doriți să consumați energie electrică sau pur și simplu, preferați metodele clasice, puteți apela la cearceafurile umede puse la geam sau la jaluzelele speciale care reflectă lumina. Voi cum alegeți să vă răcoriți locuința în zilele toride de vară?

CopaculDeHartie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 3 =